Συγκλονιστική μαρτυρία του Σπύρου Μπρέμπου στο Μνημόσυνο για τους Εκτελεσθέντες Χασιώτες από τους Γερμανούς στην Πάρνηθα

Νέα & Δελτία Τύπου

Μια συγκλονιστική μαρτυρία που έδωσε νέα στοιχεία και διάσταση στο χρονικό των γεγονότων για την εκτέλεση των αμάχων Μενιδιατών, Χασιωτών και Σαρακατσάνων που δολοφονήθηκαν, τον Ιούλιο του 1944, από τους Γερμανούς στην Πάρνηθα, έδωσε ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Σπύρος Μπρέμπος.

MNHMOSYNO PESONTON PARN01MNHMOSYNO PESONTON PARN04Ο Αντιδήμαρχος παρέστη στο Μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 9 Ιουλίου στον ιστορικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Πάρνηθα.
Το Μνημόσυνο διοργάνωσε, πιστή στο ραντεβού με την Ιστορία και τις Μνήμες του τόπου, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Αχαρνών και άλλοι 7 Πολιτιστικοί και Κοινωνικοί φορείς των Αχαρνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αποτελεί τη συνέχεια κατά την οποία αποκαλύφθηκε το μνημείο των δολοφονημένων Μενιδιατών και Χασιωτών στη θέση Μεσσιανό Νερό, κοντά στον ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου, στη Μόλα τον Ιούλιο του 2013, αλλά και τον Ιούλιο του 2015 όπου και τελέσθηκε Μνημόσυνο στην Αγία Τριάδα της Πάρνηθας.
Ο Πρόεδρος της ΙΛΕΑ Γιώργος Φυτάς αμέσως μετά το Μνημόσυνο, καλωσορίζοντας τον κόσμο και τους εκπροσώπους των Φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, έδωσε νέα διάσταση στην εκδήλωση Μνήμης, προτείνοντας την επίσημη διοργάνωσή της από τους Δήμους Αχαρνών - Φυλής και από την Περιφέρεια MNHMOSYNO PESONTON PARN09MNHMOSYNO PESONTON PARN12Αττικής, ώστε να αποκτήσει επίσημο χαρακτήρα. Θετικά απάντησαν αυθόρμητα στην πρότασή του τόσο ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών Γιώργος Σταύρου όσο και ο Αντιδήμαρχος Χασιάς Σπύρος Μπρέμπος, ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα δεσμεύθηκε να μεταφέρει το αίτημα στα αρμόδια Όργανα της Περιφέρειας.
Το στοιχείο επίσης που προστέθηκε στο φετινό Μνημόσυνο είναι ότι τιμήθηκε και η μνήμη του επιζήσαντα από τα στρατόπεδα του Νταχάου Χριστόφορου Καζανά, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, σε ηλικία 97 ετών.
Στο χρονικό των γεγονότων του Ιουλίου του 1944 που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν άδικα τη ζωή τους 29 άμαχοι (17 Σαρακατσάνοι βλαχοποιμένες στη θέση Γούρνα, 7 Μενιδιάτες και 3 Χασιώτες στη θέση Γκούρα και 2 ακόμα Μενιδιάτες στο Μετόχι) αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της ΙΛΕΑ Γιώργος Φυτάς κι ο ιστορικός και ερευνητής Δημήτρης Γιώτας. Ο δεύτερος δεν παρέλειψε και φέτος να αναφερθεί και στους 12 Χασιώτες που δολοφονήθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, στη MNHMOSYNO PESONTON PARN18MNHMOSYNO PESONTON PARN14Χασιά, ως αντίποινα στην επιχείρηση ανταρτών κατά γερμανικού στρατιωτικού οχήματος στην οποία σκοτώθηκαν από χειροβομβίδα τέσσερις Γερμανοί.
Την εκδήλωση μνήμης χαιρέτησαν επίσης ο Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρίας Αχαρνών και Φυλής Παναγιώτης Καζανάς ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του πατέρα του Χριστόφορου Καζανά, ο Αντιδήμαρχος Χασιάς Σπύρος Μπρέμπος ο οποίος μετέφερε την συγκλονιστική του αφήγηση, εκ μέρους της Περιφέρειας η Σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα καθώς και ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών Γιώργος Σταύρου.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αχαρνών Γιώργος Δασκαλάκης και Μιχάλης Βρεττός, ο επί σειρά ετών πρώην Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών Βασίλης Νίκας, ο πρώην Πρόεδρος της Φιλότεχνης Λέσχης Αχαρνών και δραστήριο μέλος της, Αθανάσιος Κατάρας, η Ιστορικός Αρχαιολόγος Μαργαρίτα Κλαδιά, απόγονοι και συγγενείς των θυμάτων, τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και αρκετός κόσμος.

Δείτε εδώ το Video της συγκλονιστική μαρτυρίας του Αντιδημάρχου Σπύρου Μπρέμπου.

MNHMOSYNO PESONTON PARN02MNHMOSYNO PESONTON PARN03MNHMOSYNO PESONTON PARN05MNHMOSYNO PESONTON PARN06MNHMOSYNO PESONTON PARN07MNHMOSYNO PESONTON PARN08MNHMOSYNO PESONTON PARN10MNHMOSYNO PESONTON PARN11MNHMOSYNO PESONTON PARN13MNHMOSYNO PESONTON PARN15MNHMOSYNO PESONTON PARN16MNHMOSYNO PESONTON PARN17