Δυναμική συμμετοχή του Δήμου Φυλής στο Συνέδριο των Δημάρχων για ριζικές μεταρρυθμίσεις και ισχυρούς Δήμους

Νέα & Δελτία Τύπου

Δυναμικό «παρών» στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων της Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που διεξήχθη από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου στα Ιωάννινα έδωσαν ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.


KEDE SYNEDRIO09KEDE SYNEDRIO11Η αντιπροσωπεία του Δήμου Φυλής παρακολούθησε τις εργασίες καθώς και τις επί μέρους θεματικές ενότητες.
Ξεχωριστή στιγμή για τον Δήμο Φυλής αποτέλεσε η υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησής του με τον Δήμο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» του Νομού Άρτας την οποία συνυπέγραψαν, παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη οι Δήμαρχοι Χρήστος Παππούς και Περικλής Μίγδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό ετήσιο Συνέδριο φιλοξένησε πλήθος εισηγητών κι ενδιαφέρουσες ειδικές συνεδρίες και θεματικές ενότητες.
Μεταξύ άλλων τις:
• Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση & Αυτοδιοίκηση
• Η Κ.Ε.Δ.Ε. στη νέα εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού
• Παρουσίαση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης & μηχανισμός υποστήριξης των ΟΤΑ Υποδομές και δράσεις ψηφιακής επικοινωνίας και καινοτομίας της Κ.Ε.Δ.Ε
KEDE SYNEDRIO02KEDE SYNEDRIO07• Παρουσίαση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου στην Αυτοδιοίκηση
• 1 η Θεματική Ενότητα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
• 2 η Θεματική Ενότητα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΔΗΜΩΝ
• 3 η Θεματική Ενότητα Περιβάλλον – Πολιτική Προστασία
• 4 η Θεματική Ενότητα ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ – ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
• 5 η Θεματική Ενότητα 6 ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ Μ.Μ.Ε

Το ψήφισμα

Σε ότι αφορά στο ψήφισμα του ετήσιου Συνεδρίου με τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για μία ριζική μεταρρύθμιση με ισχυρούς Δήμους που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία ακολουθεί το σχετικό Δημοσίευμα της επίσημης ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ (Πηγή: https://www.kedke.gr/).
Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα με τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για μία ριζική μεταρρύθμιση με ισχυρούς Δήμους, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που ολοκληρώθηκε στα Ιωάννινα το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017.

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Η Αυτοδιοίκηση προχωρά συντεταγμένα και βάζει κόκκινες γραμμές, απαιτώντας τη μεγάλη αλλαγή»

KEDE SYNEDRIO06PROTOK ADELF FYLH G.K.ARTAS4Οι θέσεις της ΚΕΔΕ για την αλλαγή του Καλλικράτη, τα οικονομικά των Δήμων, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το προσωπικό των Δήμων, τη θητεία και την καταστατική θέση των αιρετών
Με μεγάλη πλειοψηφία, σε κλίμα συναίνεσης και σύνθεσης, υπερψηφίστηκαν οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις και προτάσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για τη μεταρρύθμιση στο κλείσιμο του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο πραγματοποίησε τις εργασίες του στα Ιωάννινα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ομιλία του κατά τη λήξη του Συνεδρίου, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Αυτοδιοίκηση, ενωμένη, απαιτεί τη μεγάλη αλλαγή. Μία ριζική μεταρρύθμιση με αιχμή την αποκέντρωση και την ισχυροποίηση του θεσμού.
«Η Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από ποτέ λειτουργεί συντεταγμένα και επιδιώκει τη σύνθεση για το καλό της χώρας. Αυτό το αποδείξαμε κατά τη διάρκεια αλλά και στην ολοκλήρωση του Συνεδρίου μας. Παρά τις επιμέρους ιδεολογικές διαφορές ορισμένων συναδέλφων αιρετών, διαπιστώθηκε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και ουσιαστικότερα, από αυτά που μας χωρίζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
KEDE SYNEDRIO01KEDE SYNEDRIO04Στη συνέχεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη μεγάλη συμμετοχή και τον εποικοδομητικό διάλογο που διεξήχθη σε όλες τις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «το συνέδριο δεν επικεντρώθηκε στο θέμα της απλής αναλογικής αλλά ασχολήθηκε με το σύνολο των ουσιαστικών ζητημάτων, που ταλανίζουν το θεσμό.
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης από κάτω προς τα πάνω, με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα εστίασε στη σημασία να προχωρήσει μια ουσιαστική αναδιανομή πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να είναι αυτή που θα αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

Οι κόκκινες γραμμές της ΚΕΔΕ για κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης

Με ισχυρή πλειοψηφία οι σύνεδροι υπερψήφισαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
KEDE SYNEDRIO08KEDE SYNEDRIO101. Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού, ενόψει της Αλλαγής του Καλλικράτη.
2. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου ότι αποφασιστεί, να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.
3. Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών , καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
KEDE SYNEDRIO03KEDE SYNEDRIO054. Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των Εταιρειών Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε. έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δις από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυβέρνησης), για τους Δήμους μας. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι και για άλλους σκοπούς τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών.
5. Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).
6. Την ισότιμη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.