Ιστορική μέρα για τη Γρίζα. Έπεσαν τα πρώτα μπετά στο Σπίτι Αρβανίτικου Πολιτισμού

Νέα & Δελτία Τύπου

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η ανέγερση της Στέγης του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων «Η Γρίζα», σύμφωνα με τη δέσμευση του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού.

GRIZA MPETA06GRIZA MPETA15Το πρωί παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάση Σχίζα «έπεσαν» τα πρώτα μπετά στο υπόγειο του κτιρίου το οποίο κατασκευάζεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Το κτίριο στολίδι, βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να «συνδέει το χθες με το σήμερα και να αναδεικνύει την ιστορία και τις παραδόσεις του ντόπιου πληθυσμού» όπως είχε υπογραμμίσει στις 14 Σεπτεμβρίου, στην ομιλία θεμελίωσης του κτιρίου ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Το έργο γίνεται με δαπάνη του Δήμου Φυλής. Τη μελέτη, τη δημοπράτηση και την επίβλεψη έχει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό αρβανίτικο διώροφο κτίριο με ξύλινα δάπεδα, υπόγειο και στέγη που ακολουθεί την τοπική λαϊκή - αρβανίτικη αρχιτεκτονική. Αποτελείται από δύο κύριους κτιριακούς όγκους, που επικοινωνούν μεταξύ τους: Τον «πύργο» που είναι διώροφο κτίσμα και το «μακρυνάρι», το οποίο είναι μονώροφο και στην τοπική αρχιτεκτονική αποτελούσε το «μεγάλο σπίτι».

Στο υπόγειο του κτιρίου έχει προβλεφθεί η κατασκευή ιματιοθήκης, αίθουσας διδασκαλίας χορού, αποδυτηρίων Γυναικών και Ανδρών, WC Γυναικών και WC Ανδρών. Στο “μακρυνάρι” έχει προβλεφθεί η κατασκευή κουζίνας και αίθουσας εκδηλώσεων, ενώ στο “πυργόσπιτο” προβλέπεται η κατασκευή βιβλιοθήκης, WC ΑμεΑ, χώρου γραφείου και χώρου εκθεμάτων.

GRIZA MPETA03GRIZA MPETA07GRIZA MPETA11GRIZA MPETA15GRIZA MPETA21GRIZA MPETA23GRIZA MPETA25GRIZA MPETA26